Over Gadung

Wat betekent de naam Gadung?

  • Gadung is een uniek muziekinstrument dat de aandacht van veel muziekliefhebbers heeft getrokken. Maar wat betekent de naam Gadung? Interessant genoeg gaat het bij de naam Gadung niet zozeer om de betekenis ervan, maar eerder om een weerspiegeling van de klank van het instrument en de impact die het vaak heeft op mensen.
  • De letter ‘G’ in Gadung kan ook een ander timbre hebben, afhankelijk van de taal of het dialect waarin het wordt uitgesproken. Ik geloof dat deze verschillen in timbre de unieke geluiden vertegenwoordigen die het instrument produceert wanneer het door verschillende mensen wordt bespeeld.
  • Dus hoewel er misschien geen duidelijke definitie bestaat voor de naam Gadung, is het een symbool van het vermogen van het instrument om een breed scala aan geluiden te produceren die boeien en inspireren.

Wie maakt de Gadung?

  • Je vraagt je misschien af: “Wie maakt de Gadung?” Nou, ik wil je graag voorstellen aan de man achter het instrument: Jorik de Beer. Jorik was de eerste handpannenbouwer in Nederland die in 2012 begon met het maken van de Gadung. Al op jonge leeftijd had Jorik een passie voor muziek en speelde hij keyboard in een band. Dit bracht hem ertoe Muziektechnologie te gaan studeren in Nederland, waar hij de creatieve en technische aspecten ontdekte van het componeren van muziek en het maken van geluidsopnamen.
  • Na 12 jaar bij Radio en Televisie te hebben gewerkt als Senior Geluidstechnicus, stapte Jorik over naar de theaterwereld. Daarna werkte hij voor de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Het was in deze periode, rond 2010, dat Jorik de Hang via internet ontdekte. Hij werd onmiddellijk aangetrokken door het minimalistische en intrigerende ontwerp en vroeg zich af hoe het instrument in het echt zou klinken. Toen hij eindelijk de Hang hoorde, werd hij diep geraakt door het geluid ervan, en zijn handpan-zoektocht begon.
  • Deze reis leidde er uiteindelijk toe dat Jorik bouwer van de Gadung werd. Zijn achtergrond in muziek en geluidstechniek heeft hem een uniek perspectief gegeven op het creëren van handpannen met uitzonderlijke klankkwaliteiten. Tegenwoordig blijft Jorik de Gadung maken en deelt hij zijn passie voor muziek en vakmanschap met anderen over de hele wereld.
  • Tegenwoordig combineert hij het bouwen van de Gadung met lesgeven aan studenten van het Utrechts Conservatorium.​