Instrumenten

Het instrument:
De Gadung is een melodieus percussie-instrument dat volledig met de hand wordt bespeeld. Elk instrument is zorgvuldig met de hand vervaardigd met behulp van twee diepgetrokken en met de hand gehamerde ketels. Om een uitzonderlijke klankkwaliteit en roestbestendigheid te garanderen, zijn de ketels behandeld met een speciale warmtebehandeling, genaamd nitreren. De door de Gadung geproduceerde tonen zijn met uitzonderlijke precisie fijn afgestemd, wat resulteert in een uniek en betoverend resonerend geluid dat werkelijk magisch is.

Het materiaal:
De kern van de Gadung wordt gevormd door een zorgvuldig geselecteerd staal dat hem onderscheidt van andere handpannen op de markt. Als bouwer kies ik persoonlijk het staal dat in elk instrument past, waarbij ik kies voor een type dat verschilt van het staal dat door 99% van de andere bouwers wordt gebruikt. Door deze unieke staalselectie kan ik het onderscheidende karakter van elke Gadung verder ontwikkelen, waardoor deze echt uniek wordt. Wanneer u voor een Gadung kiest, kiest u voor een instrument dat werkelijk uniek is, aangezien niemand anders dit specifieke materiaal gebruikt.

Ik besteed veel zorg aan het selecteren van het staal voor elk instrument, waarbij ik ervoor zorg dat het van de hoogste kwaliteit is en ervoor zorgt dat het instrument op zijn best klinkt. Met deze aandacht voor detail en toewijding aan vakmanschap kunt u er zeker van zijn dat uw Gadung jarenlang een geliefd instrument zal zijn.​

De Toonreeks:
Elke Gadung die ik bouw heeft zijn eigen sfeer en gevoel, en biedt spelers een scala aan opties om te verkennen. Naarmate een speler ervaring opdoet met het instrument en meer vertrouwd raakt met de verschillende speeltechnieken, kunnen ze nog diepere mogelijkheden voor geluidsexpressie ontsluiten.

Het kiezen van de juiste toonreeks voor je Gadung is cruciaal voor het creëren van de perfecte sfeer en gevoel voor je muziek. Naarmate u meer tijd met het instrument doorbrengt, ontwikkelt u een sterkere verbinding met het unieke karakter ervan, en wordt het echt uw eigendom.

Dankzij het handgemaakte karakter van elk instrument is elke Gadung uniek in zijn soort. Dit betekent dat u er zeker van kunt zijn dat uw instrument werkelijk uniek is en dat niemand anders een identiek instrument zal hebben. Of je nu een doorgewinterde muzikant bent of net begint, een Gadung is een ongelooflijk instrument dat onbeperkte mogelijkheden biedt voor muzikale expressie.

440 Hz of 432 Hz?
De meeste Gadung-instrumenten zijn gestemd op A = 440 Hz, wat de meest gebruikelijke stemming is voor muziekinstrumenten. Hierdoor speel je probleemloos samen met andere muzikanten. Op verzoek kan ik echter een Gadung bouwen die is afgestemd op A=432Hz. Deze stemming heeft een aantal unieke harmonische eigenschappen waar sommige muzikanten de voorkeur aan geven.

Er wordt gezegd dat de frequentie van 432 Hz in harmonie is met het ritme van het menselijk hart, dat 4.320 keer per uur klopt (72 slagen per minuut). Deze afstemming houdt ook verband met grotere tijdcycli, zoals de retrograde cyclus van de sterren die elke 72 jaar met een snelheid van 1 graad beweegt. Deze cyclus herhaalt zich elke 25.920 jaar, wat 432 maal 60 is. Volgens de mythologie en de Sanskrietgeschriften duurt de Kali-Yuga-tijdcyclus 432.000 jaar.

432Hz-stemmingen worden ook vaak gebruikt in geluidstherapie, daarom gebruiken sommige musici deze stemming liever voor hun Gadung. Houd er rekening mee dat een Gadung afgestemd op 432 Hz niet kan worden bespeeld met instrumenten die zijn afgestemd op 440 Hz. Omdat elk instrument op aanvraag wordt gemaakt, zal het een langere wachttijd hebben. Ik werk echter altijd graag met u samen om een instrument op maat te creëren dat aan uw unieke behoeften voldoet.

 • De toonreeksen waarin de Gadung verkrijgbaar is zijn:
 • Aladdin                            C# / G# A C C# D# E F# G#
 • Kurd8                               C# / G# A B C# D# E F# G#
 • Amara / Celtic Minor    C# / G# B C# D# E F# G# B
 • Hijaz                                 D# / G# A C C# D# E F# G#
 • Gold Bear-7  (Integral)   E / B C D E F# G B
 • Little Bear-7                    E / A B C E F# G B
 • Polar Bear-7                    E / A B C E F# G A
 • Mystic                               C# / G# A C# D# E G# B C#
 • Pygmy                               F / A# C C# F G# A# C C#
 • Aegan                                C# / F G# C C# F G G# C
 • Bhinna8                            D# / A# C# D# E G G# A# B
 • Raga Desja Tody             E / G# A# B D# F# G# A# B
 • Romanikos                       C# / F# G# A C C# D# E F#

Bekijk ook de verschillende video’s op mijn Youtube kanaal.